Thursday, 24 March 2011

Im thinking about Tsunami

                                               Gambar hiasan:Selamat malam smua... wah rajin mau update blog sa ni.... hehehe

ok baiklah...malam ini sa mau kita becerita pasal "Tsunami".... !!
semua orang tahu pasal tsunami kan?... sbab itu berita yang palig hot sekarang yg tidak putus diperkatakan oleh manusia@orang.... Negara Jepun (antara negara termoden di dunia) Telah dilanda Gempa bumi & tsunami. Smua org pun tau kan? x perlu diterangkan..... Bagaimanalah nasip mangsa tsunami d jepun tu skarg kan?


                                          Gambar hiasan:


bersyukurlah kita yang hidup aman skarg walaupun byk masalah keluarga ka?kewangan?cinta?... berbanding dengan mereka yang di jepun tu... (Gempa bumi 8.9, tsunami dan skarg loji nuklear) owh!!

Menurut sumber-sumber yang boleh dipercayai... bilangan mangsa yang maut dan hilang ialah sebayak 23,000 orang... tambahan pula air paip tercemar akibat dari radiasi yang berpunca dari loji nuklear jepun yang meletup selepas gempa bumi.... bukan setakat air paip sahaja tapi tahap radiasi juga melebihi had selamat membabitkan 11 jenis sayur di kawasan sekitar loji nuklear Fukushima. Jepun sudah menghentikan penghantaran makanan tertentu dari kawasan berkenaan dan meminta penduduk berhenti makan sayur berdaun... Brokoli turut termasuk dalam senarai sayur tercemar yang turut merangkumi bayam, bunga matahari dan canola. 


http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Radiasidalamairpaip/Article
klik untuk baca lebih lanjut....


Bayangkan bagaimana sukar kehidupan penduduk d jepun skarg....Banyak pihak yang telah turun padang membantu meringankan beban mangsa-mangsa bencana alam di jepun termasuklah negara kita sendiri(MALAYSIA!!).... tahniah bwat negara kita... dan salam takziah kepada bwat penduduk jepun yang telah kehilngan keluarga dan orang yang tercinta. Dengan harapan Jepun dapat kembali pulih!!!... GOD BLESS JAPAN!!...
4 comments:

 1. hhu..nasib kawan2 sy ramai dr area tokyo,,nda kena tsunami..tp yg bhaya tu radiasi..hopefully Jepun kembali pulih... God bless Japan.

  ReplyDelete
 2. ya...yg ppenting smua selamat kan? pa yd dapat kita bwat donate n pray..hehe...

  ReplyDelete
 3. Angka terbaru korban bencana di Jepun cecah 10,000 orang


  2011/03/25

  TOKYO: Polis Jepun hari ini mengeluarkan angka terbaru angka korban akibat gempa bumi dan tsunami dua minggu lalu kini mencecah 10,000 orang.
  Jabatan Polis Jepun berkata, lebih 17,440 orang lagi mangsa masih dilaporkan hilang akibat bencana itu. - AP

  ReplyDelete